Optinio tinklo statybos kaštai

Moderators: Leonas, steponas

steponas
Šefas
Šefas

Optinio tinklo statybos kaštai

Post by steponas »

Laiks nuo laiko abonentams vis iškyla klausimas: kiek gi Parabolė investuoja į savo tinklų atnaujinimą :?:
Paskutinis atvejis buvo šitas:
yabadabadu wrote:
steponas wrote:
M-artin wrote:Čia nežinau ar atsakysit, bet kiek apytiksliai kainavo optikos įvedimas Plungėje? Jei kažkokia paketų paskirstymo aparatūra kainuoja ~50000 eurų... :roll:
Apie 350000 Lt
arba Jus kazhkas begedishkai melzia arba parabole turi kuuuur kas daugiau abonentu nei ash isivaizdavau iki shiol... 100k euru tai cia... nu nezinau nezinau :/ man ta suma panashi i web pusalpio kurima uz 15k lt :/
Kad nekalbėti tuščiai, pateikiu keletą konkrečių Plungės optinio tinklo statybos dokumentų:
:arrow: Lizingo paraiška
Iš Šialių banko pagal šitą paraišką Plungės optinio tinklo statybai buvo gautas lizingas už 256532 Lt.

Toliau pateikiu sąskaitas, kad suprastumėte kiek ko reikėjo ir kiek tai kainuoja.

:arrow: Optinio tinklo įranga ir kabeliai
:arrow: Telekomunikacijų dėžės
:arrow: Swičia ir tarnybinės stotys
:arrow: Optiniai konverteriai
:arrow: Maitinimo šaltinis
:arrow: Suvirinimo įranga

Dar už apie 50000 Lt buvo nupirkta visokių medžiagų ir įrangos, kurie nebuvo įtraukti į lizingą - elektros kabeliai, vamzdžai kabeliamas namo rusiuose, plintai, dėžės plintams pastayti ir t.t.)

Darbų kainos yra:
:arrow: 12000 metrų klojimas TEO požeminiuose kabelių kanaluose - 60000 Lt (5Lt/m)
:arrow: Namų tinklo įrengimas (dėžės pastaymas, elektros kabelio prakolojimas, kabelių po laiptines išvedžiojimas ir t.t.) - 90x600 Lt=54000 Lt (vienas namas 600 Lt)
:arrow: Optinių skaidulų suvirinimas (viena skaidula 25 Lt), Dabarjau yra suvirinta apie 1000 skaidulų 25000 Lt
:arrow: Transportas ir kitos išlaidos (vyr. inžinieriaus Geraldo ir kitų prie to prisidedančių darbuotojų atlyginimai) - per 2007 metus sudarė apie 120000 Lt

Taigi mano ant greitųjų nurodyta suma 350000 Lt toli gražu neatitinka tiesos. Jau dabar Plungės optinio tinklo statybai yra išleista daugiau kaip 500000 Lt, o darbai dar nebaigti ir iki juos užbaigs dar tikriausiai bus išleista ne mažiau kaip 100000 Lt.

Įvertinus tai, kad Telšių tinklas yra beveik 1.5 ... 2 kartus didesnis, tai išlaidos jo statybai tikrai viršys 1000000 Lt.
Guodžia tik tas, kad jau pačios ilgiausios optinės trasos yra paklotos ir reikės tik pakloti optinius kabelius tarp namų, bet kitos įrangos bus reikalinga pirkti kur kas daugiau, negu Plungėje.

Taip, kad įrengti optinį tinklą nėra pigus dalykėlis, o įskaitant, kad aš tuo užsiimu jau nuo 1990 m. tai manau niekas pigiau įrengti tokio tinklo Lietuvoje negali.
Visaip bandoma taupyti.
Kaip pavyzdžiui "Kompiuterinis langas" Plugėje - išvedžiojo kabelius ore kas leido sutrumpinti atstumus ir sutaupyti kabelio. Tokiam tinkliui reikia 2 ... 3 kartus mažiau kabelio, negu einant požeminiais kabelių kanalais, bet yra didelis minusas - kabeliai kabo pagal gyventojų langus ir visus nervuoja, nukrenta ant kiemuose stovinčių mašinų ir jas apgadina, nukrenta ant ektros laidų ir atvažiavusi avarinė tarnyba juos nukerpa, renovuojant namus maišys renovaciaji ir tikriausiai bus nuimtas.
Toks tinklas yra trumpaamžis ir statomas tik pabandymui įsitvirtinti tame mieste, o nepavykus to padaryti - parduodamas, jeigu kas rizikuoja ir tokį perka.
Pavyzdys nelegalus "Skraidančio drambio" orinis tinklas Plungėje, kurį Andernetas pardavė "Kompiuteriniam langui".
Orinio tinklo kabelio ore pakabinimas yra nepalyginamai pigesnis dalykas - vienas 50 metrų gabalas (du tvirtinimai) kainuoja apie 100 ... 150 Lt, kai tuo tarpu einanat požemine trasa tarp tų pačių namų susidarytų apie 100 ... 150 metrų ir jo praklojimas kainuotų 500 ... 750 Lt.

Nežinau kas jus dar domina - klauskite - jei žinosiu - atsakysiu.
Last edited by steponas on Mon Apr 14, 2008 9:39 am, edited 1 time in total.
UAB "Parabolė" direktorius
N3xt
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by N3xt »

Grazios sumos :]
Image
M-artin
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by M-artin »

Tai jau tikrai nemaži pinigėliai, galbūt, ne visi įsivaizdavom, kad tiek kainuoti gali.

Klausimas iš mano pusės būtų vėl tas pats ir daug kartų klaustas, bet deja kiekvieną kartą vis kitaip atsakytas :) : pavasaris jau prasidėjo, nebe už kalnų ir gegužės mėn, kada turėtų apytiksliai būti baigti optiniai darbai Plungėje, bent kažkada taip sakėte. Taigi turėtų Plungėje vienas Leonas belikt switchus namuose ir abonentus junginėt, tai pat kažkur jei pamenu taip buvo minėta. Tad jūsų komanda sakėte daugiau kaip darbų ir neturi be Telšių ir turėtų maždaug nuo birželio mėn. pradėt krapštinėtis Telšiuose. :roll:
Taigi, ar yra galimybė, kad š.m. kokį gruodžio mėn. nors porą dšimčių Telšių abonentų turės galimybę prisijungti prie optinio tinklo?
Suprantama, kad finansų maišelis ne guminis, ypač, kai tokie pinigai kainuoja. Bet visgi labai būtų įdomu sužinot situaciją, kokia laukia Telšių ateinančiu metu. :)
Last edited by M-artin on Fri Mar 14, 2008 12:49 pm, edited 1 time in total.
Galima kitam protingai patarti, bet negalima kito išmokyti protingai elgtis.
nitro
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by nitro »

Sumos tikrai grazios, o telsiuose kokiose gatvese jau pagrindine skaidula pratempta?
90% dėl avarijų kalti vyrai - Kodėl? Nes mašinų raktelius duoda moterims!
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

M-artin wrote:Taigi, ar yra galimybė, kad š.m. kokį gruodžio mėn. nors porą dešimčių Telšių abonentų turės galimybę prisijungti prie optinio tinklo?
Kad tikslai pasakyti tokius dalykus reikia susistayti prioritetus. Dabar prioritetai yra tokie:
:arrow: Telšių ir Plungės tinklų sujungimas į vieną tinklą, kas leis gerokai sutaupyti ir srauto (kuo daugiau abonentų vienam tinkle, tuo santikinai mažiau reikia srauto), reikės pirkti tik vieną skaitmeninės KTV stoties ir kitų "Greitojo traukinio" http://board.parabole.lt/viewtopic.php?t=7811&start=0 įrenginių komplektą, plius sumažės eksplotacijos ir priežiūros kaštai.
:arrow: Plungės KTV stoties (Telšiuose KTV stoties nebus, nes nėra galimybių ten plėstis- nėra tam tinkamų patalpų) prijungimas prie "Lietuvos energijos" tinklo, kas leis pirkti interneto srautus ir skaitmeninės televizijos programas (96 TV programos) iš NTT.
:arrow: Telšių optinio tinklo statyba.
:arrow: Srautų valdymo sistemos įsigijimas ir įdiegimas.
Dar nežinau tiksliai, bet paskutinius du punktus gali tekti ir sukeisti vietomis, nes "Greitieji traukiniai" gali be to ir nevažiuoti.
M-artin wrote:Suprantama, kad finansų maišelis ne guminis, ypač, kai tokie pinigai kainuoja. Bet visgi labai būtų įdomu sužinot situaciją, kokia laukia Telšių ateinančiu metu. :)
Optinio tinklo statyba gal ir prasidės jau šią vasarą, nes žmonės neturės kito darbo, o juos paleisti galiu nebent atostogoms vienam mėnesiui - kitaip jie bus nepatenkinti ir mane gali palikti. Bet tiksliau bus galima žinoti, kai viską žinosiu apie tinklų sujungimo kaštus. Be tinklų sujungimo nematau prasmės toliau dirbti - pirkti įrangą, kurią vėliau neturėsiu kur panaudoti. Ir iš viso aš neturiu tiek pinigų, kad nupirkti du įrangos komplektus - ir vieną išeis sunkiai.
nitro wrote:O Telsiuose kokiose gatvese jau pagrindine skaidula pratempta?
Pratempta visur po visus Telšius iki tam tikrų namų, nuo kurių toliau eina koksialinis tinklas. Va šalia to koaksialo ir reikės pratemti optika. Tai manau leis sutaupyti 1/3 optinio kabelio. Anksčiau Telšiuose buvo statomi kolektyviniai modemai ir vedami vytos poros kabeliai į butus (ko nebuvo Plungėje). Dabar bus galima juos panaudoti kas irgi leis sutaupyti kabelio ir ypač atsilieps į abonentų perjungimo darbų eigą.

Aš jau buvau kažkur anksčiau rašęs, kad tokios prognozės yra nedėkingas dalykas ir aš nelabai linkęs tuo užsiimti. Žmonės nelabai skiria prognozes nuo konkrečių planų kada jau vykdomas projektas ir vyksta konkretūs darbai. Ir tai dar visko būna - vėluoja tas, vėluoja anas ir taip visas procesas yra stabdomas ir lėtėja.
Dėl tokių savo prognozių paskui gaunu daug visokių priekaištų: pažadėjei - nepadarei, kur tavo sąžinė - tiek laukėm ...
yabadabadu
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by yabadabadu »

telsiam reikia 1mil? 8O jau vien ant optikos suvirinimo sutaupot 50k, kur cia tokios baisios ishlaidos? klausimas retorinis, kadangi tingiu gilintis ir analizuoti kokiom kainom ka pirkot :/
P.S. uzmeciau aki i pirma pasitaikiusia saskaita. kitu kainu nediskutuosiu, bet jeigu pirkdamas 40km utp kabelio sugebejot atiduoti po 56cnt plius PVM tai... cia bet kas tegul nueina i parduotuve ir paklausia kiek metras kainuoja jau nekalbant kokia kaina butu perkant 40kilometru :/
lietuvis lietuviui pats geriausias uzkandis
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

yabadabadu wrote:telsiam reikia 1mil? 8O
O kas čia stebėtino. Aš esu labai daug praradęs pinigų pirkdamas pigiausias medžiagas ir ant to taupydamas. Štai, kad ir Telšiuose - paklojo optinio kabelio apie 10 Km be šarvo, sutauop4 gal 1 Lt/m ir jau po kelių mėnesių jį pradėjo žiūrkės graužti. Dabar dalis jau yra pakeista į šarvuotą kabelį, o dėl kito vis dar neramu - sėdi kaip ant bombos. Dabar, jau kai darys, šitą trauks lauk ir mes į šiukšlyną. Vat ir sutaupė :twisted:
yabadabadu wrote:jau vien ant optikos suvirinimo sutaupot 50k, kur cia tokios baisios ishlaidos? klausimas retorinis, kadangi tingiu gilintis ir analizuoti kokiom kainom ka pirkot :/
Va šitą tai sutaupėm, nes vienos skaidulos optikos suvirinimas samdant "Skaidulą" dabar jau kainuoja 60 Lt. Plungėje reikės atlikti kažkur apie 1500 suvirinimo taškų ir tas mums būtų kainavę apie 90000 Lt. Įvertinus tai, kad suvirinimo aparatas dar ilgai tarnaus, tai ekonomija nemaža gavos, tik virinti reikėjo išmokti, kas skaitosi vos ne aukštasis pilotažas :)
yabadabadu wrote:P.S. uzmeciau aki i pirma pasitaikiusia saskaita. kitu kainu nediskutuosiu, bet jeigu pirkdamas 40km utp kabelio sugebejot atiduoti po 56cnt plius PVM tai... cia bet kas tegul nueina i parduotuve ir paklausia kiek metras kainuoja jau nekalbant kokia kaina butu perkant 40kilometru :/
UTP kabelį galima gauti pirkti ir pigesnį, už kokius 0.4 Lt/m su mažiau vario, bet mes ant to jau buvome užsirovę Kaune ir aš griežtai esu nusiteikęs prieš tokį "taupymą", nes po 1 ... 2 metų juos teko pakeisti mano sąskaita. Pasidomėjau kiek už tokį patį kabelį moka mūsų buve meistrai, kurie perėjo į Mikrovisatą ir daro halimėlius - jeigu perka ne mažiau 1 km - moka po 0.72 Lt/m ir be kasos kvito. O prekyboje jis kainuoja apie 1 Lt/m.

KTV biznis nėra toks kaip su spirito bačka - surizikavai, atsivežei, atskiedei, supilstei ir pardavei gaudamas 1000% pelno :twisted:
Jeigu investicijos atsiperka bent per 5 ... 7 metus - jau yra gerai.
Nors Telšiam gal 1 milijono ir nereikės, bet tai bus tiksliai galima pasakyti tik darnat projektą.
yabadabadu
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by yabadabadu »

Jus zinot kuo skiriasi pvz pusiau sintetinis tepalas nuo mineralionio? arba benzinas nuo beshvinio benzino? tiesiog rinkoje yra kurie nori tipo kokybishkesnio produkto tai ir pateikiam ta pati produkta kiek kitam ipakavime. taip ir su tuo vario kiekiu... i gaminotja reikia ziureti o ne i vario kieki... man kuo tuoliau tuo labiau nesitiki kad Jus east Paraboles sheiminikas. nepykit bet man Jus labiau primenat valdishkos istaigos direktoiru kuris nori nudrozti imone ir paskui ja pigia privatizuoti :) tikrai nenoriu izeisti bet man asmenishkai daugma Jusu sprendimu sudaro butent toki ispudi :/ arba visa Jusu aplinka Jus skaito melziama karve ir sugeba iteigti nebutus dalykus. kas kad kogero arciausiai teisybes... zodziu stiprybes, nes su Jusu charakteriu ir budu prireiks tos stiprybes ;)
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

yabadabadu wrote:man kuo tuoliau tuo labiau nesitiki kad Jus east Paraboles sheiminikas.
Aš esu daugybę kartų "taupęs" ir visą laiką ant to pačio grėblio užmynęs - nepraeina nė keli metai, o kartais ir po kelių mėnesių, jau žiūrėk ir prasideda problemos. Visi pardavėjai į krūmus, o man išlaidos.
Dabar jau kelinti metai tas vyksta su skaitmeninias imtuvais. Prisipirkom neprofesonialių, buitinių imtuvėlių, sutaupėm gal po 500 Lt nuo vieno imtuvo ir dabar bėgiojam juos net naktimis perkrauti.
Dabar perku tik iš patikimų pardavėju (Terra, Elpa, Mikrovisata), su kurias sieja patikimi ryšiai ir rimtos sutartis ir yra atitinkamos garantijas, jeigu po kurio laiko atsiras problemos ir jokie "Senukai" ar panaši piguva man netinka.
yabadabadu
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by yabadabadu »

steponas wrote:Dabar perku tik iš patikimų pardavėju (Terra, Elpa, Mikrovisata), su kurias sieja patikimi ryšiai ir rimtos sutartis ir yra atitinkamos garantijas, jeigu po kurio laiko atsiras problemos ir jokie "Senukai" ar panaši piguva man netinka.
jeigu Jus moketumet tokius pinigus kaip sumokejot Elpa, tai bet kas suteiktu garantijas :D ir bent jau man tos 3 imones asocijuojasi su lupikavimu. bent jau kiek teko susidurti tuos pacius produktus kitais keliais buvo galima isigyti 30% pigiau. nezinau kas Jums patarineja siais klausimais bet jis mausto Jus juodai ir Jus juodai permokat kriepdamas demesi i shalutinius faktorius kaipo vario kiekis. noreciau suzinoti kurioj labaratorijoj tikrinot vario kiek laiduose? o jeigu netikrinot tai kaip zinot kiek ten vario? :) klausimas velgi retorinis. ne mano cia pupos ir bili veikia tam sykiui internetas ir as einu tuo dziaugtis 8)
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

yabadabadu wrote: noreciau suzinoti kurioj labaratorijoj tikrinot vario kiek laiduose? o jeigu netikrinot tai kaip zinot kiek ten vario? :) klausimas velgi retorinis. ne mano cia pupos ir bili veikia tam sykiui internetas ir as einu tuo dziaugtis 8)
Mes labai tampriai bendraujame su kitais KTV operatorias ir dalinamės informacija ir tokį dalyką kaip kabelis iš bet ko ir bet kokio niekada neperkame, nors ir toks pat ir tos pačios firmos užrašai butų. O sertifikatą aš galiu gauti kokį tik nori. Prisiminkite seną bajerį - kas buvo zuikiui, kai jis patikėjo užrašu ant tvoros ... :lol:
martinuxxx
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by martinuxxx »

Aš irgi kai perku kokią PC detalę ar detales geriau primetu kelias dešimtis ir imu pvz pagrindinę plokštę ne kokią AsRock,o ASUS,nes niekam nemalonu vežti i garantini ir laukti,geriau pridėti kelis litus kad sugedimo tikimybė būtų kiek galima mažesnė.
Image
nitro
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by nitro »

sugedimas tiek to sugedo vezi tvarkyt, o tu imk is kokio nezinomo pardavejo ar tokio gaidzio kaip senukai, tai su garantijom prazusi... geriau tikrai sumoki pradzioje siek tiek brangiau bet turi preke, nes kaip sakoma skupas moka du kartus
90% dėl avarijų kalti vyrai - Kodėl? Nes mašinų raktelius duoda moterims!
martinuxxx
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by martinuxxx »

Pritariu tau nitro,bet ir su tom garantijom,firma prekės gali but ta pati bet TOPO CENTRAS bent jau PC taiso mėnesį minimum,o kokioj mažoj parduotuvėlėj kaip Gedminto firma tai savaitė nu max. 2 savaitės,čia irgi yra privalumas.
Image
bonzy
Narys
Narys

Post by bonzy »

VNZ samdykit yabadabadu, jis viska zino, viska moka, padarys jum ir pigiau ir patikimiau :lol:

PS. Idomu is tu saskaitu, kas per daigtas ta tarnybine stotis intel E4300, kuri kainavo daugiau nei 5000?
Post Reply