BITES interneto ryšio kanalo tyrimas

Moderators: Leonas, steponas

Post Reply
steponas
Šefas
Šefas

BITES interneto ryšio kanalo tyrimas

Post by steponas »

Jau seniau buvo įtarimų, kad srautus tuo pačiu ryšio kanalu iš Bitės gauna ir Andernetas.
Pirmadienį buvau nuvykęs tuo klausimu pas poną Alfredą Vaurą (Anderneto direktorių) ir mes tuo klausimu kalbėjomės.
Ponas Vauras dėl BITĖS ryšio nusiskundimų neturi.
Pasiūliau imtis bendrų veiksmų problemai išspręsti, bet didelio susidomėjimo iš Andreneto pusės nėra.
Nutarėme palyginti PING'ų testus iš įšorės į mūsų tinklą Telšiuose ir Anderneto tinklo I-mą tašką (iš karto už BITĖS įrangos).
Testai yra beveik identiši, kas rodo, kad tikrai mūsų kanalas kažkur gali būti bendras ir problemos Andernete turėtų būti tokios pačios.

PING testas į Anderneto tinklą 84.15.1.34 (bite)
Image
PING testas į Prabolės tinklą 84.32.176.2
Image

Kadangi Andernetas BITĖS ryšio kokybe nesiskundžia ir skaito, kad yra viskas tvarkoj, tai pabandėme partestuoti ir Anderneto kanalą per TEO ir padarėme testus į kitus Anderneto serverius. Testo rezultatus pateiku žemiau.
Komentarų iš mano pusės dėl to nebus.
PING testas į Anderneto 77.90.84.1 (antras po 84.15.1.34)
Image
PING testas į Andernetą 213.190.46.130 (ns.andernet.lt)
Image

Dabar, kai užkurta tokia pirtis, matosi, kad BITĖ atlieka kažkokius tesus.
Kai tik prasidės piko valanda mes padarysime tinkų įtakos testą.
Tai yra išjungsime kuriam tai laikui Telšių tinklą ir žiūrėsime kokią tai įtaką turi Anderneto tinklo PING'ų grafikams.
Jeigu mūsų tinklai yra atskiri, įtakos neturi būti :!:
Jeigu Anderneto tinkle PING'ai normalizuosis, reiškia mūsų su Andernetu srautai keliauja viena ryšio linija, kuriai trūksta pralaidumo - t.y. BITĖ nevykdo savo įsipareigojimų ir neatiduoda sutartyje numatyto srauto - vagia iš mūsų pinigus :evil:

Rytoj važiuojame į Vilnių pas BITĘ į pasitarimą šiai problemai spręsti.
Pasitarime dalyvaus:
:arrow: Parabolės pusės - aš, vyriausias inžinierius Geraldas ir interneto tinklų administratotrius Mantas
:arrow: Proservis pusės - Proservis vadovas Marius ir tinklų administratorius Rimantas
:arrow: NTT pusės - tinklų administratorius Antanas
:arrow: BITĖS pusės - vadybininkas Žanas, BITĖS produktų departamento direktorius ir BITĖS technikos direktorius.

Gal ką BITĖ pasikvies ir iš aptarnaujančio personalo, bet man pranešė tik apie šios savo atstovus.

Dabar pasiūrėkime kas paskutinėmis valandomis darosi Parabolės ir Anderneto tinkle.
Čia mūsų PING'ų serverio, kuris stovi mūsų serverinėje, grafikas.
Matosi, kad 12 valandą buvo daromas testas.
First hop behind Bite (208.51.117.249) Telšiai
Image
First hop behind Bite (208.51.117.249) Telšiai
Image

Žiūrint iš Kauno matosi, kad testuojant analogiškai situacija keitėsi ir Parabolėje ir Andernete
Image
Image
Image
Image

Proservis iš BITĖS (be kopijos man, ko anksčiau niekada nebuvo) gautas pranešimas, kad įvyko BITĖS tinkle pakeitimai ir ar pas mus viskas gerai.
Kaip matosi iš PING'ų grafikų 14:30 dar yra viskas gerai, kada pikas anksčiau (kad ir vakar) jau prasidėdavo apie 12:00 ir viskas eidavo vis blogyn, o jau apie 20:00 buvo visai blogai.
Gal ačiū Dievui tai jau pabaiga - pasižiūrėkit vakare kaip bus ir duokit man žinią.
Aišku aš irgi nesnausiu ir įdėmiai viską seksiu ir duosiu jums žinoti ką man rodys grafikai.
Last edited by steponas on Mon Apr 14, 2008 9:37 am, edited 2 times in total.
UAB "Parabolė" direktorius
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

yabadabadu wrote:visu pirma idomu kad ejot kazkur dometis ar tikrai andernetas pertuos pacius kanalus vaiksto kai tiek as tiek kiti buvo trace route forume ish anderneto paskelbe :D
ir dar idomiau kodel apie 16:45 kanalas i uzsieni pasikeite? nes nuo to laiko puse uzsienio man nustojo veikti - tracert uzlusta ties 213.226.157.12 :/
Aš ėjau pas poną Vaurą dėl bendrų veiksmų prieš BITĘ tartis, nes reikalai buvo aklavietėje, o dviese būvo šansų dar pramušti, tik ponas Vauras nenorėjo prie to prisidėti, nes turi kitą kanalą per TEO ir ... nesupranta, kad jį apvagia - jam viskas gerai :)

O kanalas manau pasikeitė dėl šių priežasčių, kurias rasite mano pateiktame Proservis susirašinėjime su BITE:
emailai wrote:-------Original Message-------

From: Marius Dagilis/Proservis
Date: 03/06/08 14:19:27
To: steponas@parabole.lt
Subject: FW: Dėl duomenų perdavimo kanalo kokybės.

Sveiki,
Dar vienas Bitės atsakymas.

Marius.

-----Original Message-----
From: Rimas Janusauskas [mailto:rimas@bi.lt]
Sent: Thursday, March 06, 2008 2:06 PM
To: Marius Dagilis/Proservis
Cc: noc@bi.lt
Subject: Re: Dėl duomenų perdavimo kanalo kokybės.

Sveiki, Mariau,

Padareme kai kuriuos pakeitimus, gal galite patikrinti,
kaip atrodo situacija dabar?

Rimas Janusauskas (RJ20-RIPE),
Bite NOC
NOC email: noc@bi.lt
NOC phone 24x7: +370 685 80000
NOC fax: +370 699 50201
Last edited by steponas on Thu Mar 06, 2008 10:42 pm, edited 1 time in total.
yabadabadu
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by yabadabadu »

tai galit BITEI parasyt kad nuo 16:45 situacija va kokia:
Tracing route to 202.190.75.8 over a maximum of 30 hops

1 <1 ms <1 ms <1 ms 192.168.0.1
2 17 ms 18 ms 31 ms 192.168.64.1
3 8 ms 55 ms 25 ms cl176-001.parabole.lt [84.32.176.1]
4 23 ms 19 ms 31 ms 84.15.1.65
5 65 ms 21 ms 23 ms 84.15.6.89
6 61 ms 31 ms 16 ms 84.15.6.113
7 12 ms 19 ms 22 ms 84.15.6.41
8 39 ms 20 ms 38 ms 213.226.157.10
9 56 ms 17 ms 50 ms 213.226.157.12
10 * * * Request timed out.
kas del Vauro tai be bonkos ner ko eiti. ir su bonka ner prasmes eiti jeigu ka nors ishspresti norit. bet be bonkes net neshneka. ta prasme benzino reikia kad uzhsivesti pashneketi :D bet tik pilstymas ish tushcio i kiaura...
lietuvis lietuviui pats geriausias uzkandis
martinuxxx
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by martinuxxx »

Man viskas gerai,bus matyti tarp 19-21 val,kai yra pats pikas ar nukris greitis bent iki 200 kB/s,nes dabar tai viskas norm. 300 kB/s Kas dėl vauro tai ant zaksinės kai buvo šventė buvo apšutęs,tai yabadabadu tiesą sako kad be bonkos neapsimoka pas jo net rodytis :lol:
Image
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

Dabar įsijungiau ir stebiu tris vietas:
:arrow: PING'ų grafikus iš Plungės ir Telšių - visokiausius tiek į užsienį tiek į Lietuvą į įvarias vietas
:arrow: mūsų serverinės įrangos darbo ir srautų suvartojimo grafikus tiek Plungėje tiek ir Telšiuose
:arrow: BITĖS tinklomato srautų atidavimo mums grafikus

Stebėjimo rezultatai:

:arrow: Pirmą kartą matau, kad PING'ų grafikai vakare būtų beveik jau geri - mažesni PING'ai ir mažiau pamestų paketų.
:arrow: Pirmą kartą matau, kad Telšiuose jau lietuviškas srautas yra suvalgytas visas (eina lubom), o užsienio rezervas mizerinis. Plungėje irgi srautai pakilę, bet dar lubom neina.

Galvoju tai gali būti dėl pagerėjusios ryšio kokybės ir mažiau prarastų paketų - daugiau abonentai gali pasiurbtui.
Techniški žmonės, atsakykite, ar teisingai galvoju, ar gali būti ir dar kita priežastis, nes kito nieko mes pas save nekeitėme - keitė tik BITĖ.
Last edited by steponas on Thu Mar 06, 2008 8:15 pm, edited 1 time in total.
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

yabadabadu wrote:... bet tik pilstymas ish tushcio i kiaura...
Kodėl taip galvoji, negi jam interneto biznis visai nerūpi ir keista, kad jis kalba, kad pas jį viskas blic, nes grafikai rodo visai kitokią situacija. O gal tie grafikai yra šūdo verti :?:
martinuxxx wrote:Man viskas gerai,bus matyti tarp 19-21 val,kai yra pats pikas ar nukris greitis bent iki 200 kB/s,nes dabar tai viskas norm. 300 kB/s
Dabar dar gal ir nebus max greičiai pagal planą, nes srauto trūksta, bet srautus pakelti jau problemos neturėtų būti, svarbu, kad visas nupirktas kanalas būtų visą parą pilnai atiduodamas.
Last edited by steponas on Thu Mar 06, 2008 8:19 pm, edited 1 time in total.
yabadabadu
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by yabadabadu »

technishkai pasakyti sunku. logishkai kalta bite. man asmenishkai ishvis nesvarbu kas kaltas - bili dirbti pradetu :) beje pingas i uzsieni atsigavo - matomai vel kazka pakeite. klausimas tik ar delto atsigavimo nepabloges ryshys nuo dabar? :)
ir pagrindinis klausimas svieziai ishkiles: ar parabole sugebs tiek kiek prizadejo kai pasimatys tikrieji vartotoju poreikiai? :) nes iki siol p.Steponas isivaizdavo kad mums reikia kur kas maziau nei realiai reikejo :/ ir bijau kad kiek to srauto nekelti jo vis neuzhteks...
lietuvis lietuviui pats geriausias uzkandis
M-artin
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by M-artin »

Tai jei Bitė susitvarkė, gal jūs žadat ką nors su tais "katilais" vėl dirbt? Nes piko metu jokio skirtumo mėgėjas ar spartusis...
Galima kitam protingai patarti, bet negalima kito išmokyti protingai elgtis.
martinuxxx
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by martinuxxx »

Yabadabadu: tai steponas ir sako ne problema dar to srauto nupirkti,kad tik bitė visą jį atiduotų kiek parabolė nuperka.
Image
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

yabadabadu wrote:ir pagrindinis klausimas svieziai ishkiles: ar parabole sugebs tiek kiek prizadejo kai pasimatys tikrieji vartotoju poreikiai? :) nes iki siol p.Steponas isivaizdavo kad mums reikia kur kas maziau nei realiai reikejo :/ ir bijau kad kiek to srauto nekelti jo vis neuzhteks...
Niekur nesidėsi - teks pirkti tiek srauto kiek reikia.
O kėlimas vyksta kasmėnesinis planuotas po 5% maždaug ir va tokiais atvejais kaip dabar - neplanuotas, kai pasikeičia planų spartos. Tik man Mantas sako, kad paskutinį pakėlimo užsakymą BITEI yra pateikęs dar vasario 20 d., o kol kas tyla iš BITĖS, kas yra neįprasta - anksčiau max 3 ... 5 dienas užtrukdavo. Ar tik kanalo pločio "karvutė neužtrūko" :?: :?
steponas
Šefas
Šefas

Post by steponas »

M-artin wrote:Tai jei Bitė susitvarkė, gal jūs žadat ką nors su tais "katilais" vėl dirbt? Nes piko metu jokio skirtumo mėgėjas ar spartusis...
Dabar paaiškės ar to reikia iš viso. Gal nupirkus srauto tiek kiek reikia, kad neitų lubom, viskas susitvarkys kaip aš tikuosi.
martinuxxx
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by martinuxxx »

:D :D :D ale taip ir bus,BITĖS karvė nebeišneša daugiau :D
Image
M-artin
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by M-artin »

tai tada sumažint greičius reikia... :D
martinuxxx
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by martinuxxx »

Sumažintu greiti dvigubai,tai baigiasi sutartis pustau padus iš kart 8)
Image
M-artin
Aktyvus narys
Aktyvus narys

Post by M-artin »

Duok Dieve, kad tu išeitum... :D Ne o šiaip rimtai užknisa, ėjau į "Spartųjį" vien dėl stabilumo, kad visada būtų kokybiškas ryšys, aišku ne maximumas ir t.t, bet kad nors pusė greičio duotų, kad tik jis būtų kokybiškas, o dabar vis tiek tas pats šūdas... :?
Post Reply